úterý 17. února 2009

365 - den 181.


Přednáška. Dnes jsem byla na velmi příjemném setkání maminek s Mudr. Halkou Korcovou v Husově knihovně v Mdořanech(http://www.hkmodrany.cz/udalosti.php). Téma: Máme doma děti různého věku, klady a zápory.

Bylo to příjemně a poučně strávené dopoledne. Z toho hlavního jsem si odnesla to, že starší sourozenec je odkázán k určitým nevýhodám a proto by mu z této pozice měly plynou nejen povinosti, ale také privilegia, jako chození spát později a podobně. Taky, že nejde mezi děti dělit city a čas spravedlivě, neb každé je individualita a tudíš potřebují jiné zacházení s jinou měrou. Spravedliví bychom mohli být pouze v případě, že nemáme děti, ale identické klony.

Ve vztahu k mladším sourozencům, se mu má dát vždy časový úsek, musí mít otevřenou budoucnost. Takže nevysvětlovat "on je ještě malý a nerozumí tomum neumí to, nemůže to", ale "on je ještě malý nerozumí tomu, neumí, nemůže, ale až mu budou tři roky, až bude chodit do školky už tomu rozumět bude".

Dále je vhodné s dětmi pěstovat rituál v randění. třeba jen zajít koupit papuče a na zmrzlinu, ale být sním sám a ne doma a povídat si. Toto se nám vrátí v pubertě dětí, neb teď nám chtějí děti říkat co cítí a co je trápí a co je napadne, ale v pubertě zmlknou a když přijdeme pak s myšlenkou společného randete a nebude to v rodině obvyklé, puberťák si maximálně poklepe na čelo.

Děti mají být ve společném pokoji dokud to jen půjde(puberta), ale mají mít každý své místo, které je jen jejich(šuplíček, skříňku) které je chráněno před ostatními sourozenci.

No a ještě spousta dlaších, jako riziko dávání sourozenců na stejný hudební nástroj, sport a podobně.

Jo a občas je třeba ty starší pomenšit tím, že ti mladší jedou třeba k babičce a rázem se z těch starších stanou v naších očích opět malé děti.

A závěr, snažíme se asi dobře, a teď jde o to abychom to všichni přežili :-)

Odpoledne jsem vyzvedla Any a šli jsme všichni hledat místo na bobing, no moc ideální to tady na tento druh zábavy nemáme, ale našli jsme :-)


1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Maku,jsi jednička- opravdu se staráš o své děti příkladně!!! Hledáš cesty, jak je dobře vychovat, naučit hrát, mít se rádi - věř jednou se Ti to vrátí. Jsi hodná. be