čtvrtek 11. srpna 2011

Píchlé kolo ... aneb den druhý

Po první regulerní noci na Islandu vstáváme do slunečného dne. A pokračujem v naší výpravě. Vracíme se po F347 na F35 a navštěvujem Hveravellir. Termální prameny na vápencovém svahu porytém sírou a hlavně s koupacím jezírkem, když se vysvlečeme je nám docela zima(tak 13°C) s nadšením se vrháme do vody a hned jsme zabržděni její teplotou. Sice jsme viděli cedulky upozorńující na to, že teplota vtékající vody dosahuje 80°C ale když tam byli lidi nemuže to být tak horké, no asi není ale pálí to děsně, jdeme se i schladit do přítoku a po koupeli už nám vůbec není zima ani v mokrých plavkách, vyhřátí jsme za celou předešlou noc.


Pokračujem dále na sever povnitrozemské cestě kolem jezera Blondulon až do městečka na severním pobřeží Saudarkrokur, cestou navštěvujem historický statek Glaumbaer s travní střechou, kde je pohřben první Viking, který se narodil v Americe. V Sadarkrokuru uděláme nezbytný nákup potravin a vyjížďku podel poloostrova až k termílnímu jezírku Grettislaug, kde už se nekoupeme a jen koukáme na moře zda náhou nespatříme nějkou tu ptačí kolonii či rovnou nějakého papuchálka. Vidíme krásné moře a pobřeží, toť vše. Tak se dál vydáváme po islandské D1 přes Akureyri, kde si děláme procházku a snažíme se odlovit kešku, bohužel nějaká fotografka stojí na místě kešky a pořád dokola fotí západ slunce, fakt nechápu :D, k dnešnímu cíli Godafossu.


Cestou jsme nuceni prohlédnout si dukladně i parkoviště s informační cedulí u jezera Ljosavatn. Neb se ozve slabá rána a o té pravidelné tukáni, ano píchli jsme kolo. Naštěstí máme rezervu a výměnu kolan našich bezdětných vyjížďkách už máme zmáknutou, takže se jen zasmějeme a naštěstí bez problému vyměnujeme. K vodopádu dorážíme těšně po západu slunce fotím a pak pelášíme do kempu, kde nás čekají spolucestovatelé kteří neměli o procházku v Akureyri zájem.


Silně se ochlazuje a tak nad megaměsícem a případným jeho focením spolu s nádherným vodopádem máchneme rukou a zalézáme do spacáku. Asi po hodině se budím a zjištuji, že se celá třesu zimou. Na polartekové podvlíkačky natahuji softshelové kalhoty na moirovou zimní halenku navlékám mikrofleasku, na vlněné ponožky navlékám další, zkouším usnout ale nejde to, vylezu ze spacáku pro nějaké oblečení do auta a nohy si rvu do mikiny a nasebe ještě navleču péřovou vestu, konečně usínám, už mi vadí jen zmrzlý nos. V noci mrzlo...


0 komentářů: