pátek 19. srpna 2011

Soutěska Eldgja a Ofaerufoss... aneb den desátý

Dnes máme v plánu pokračovat ve vnitrozemských cestách. Nejprve si jdeme projít soutězku Fjadragljufur s až stometrovou hloubkou a nádhernou říčkou ´a krajinou. Dnesuž teda zelená nesvítila tak jak včera, když jsme tudy jeli na Laki. Včera chvílema prosvítalo sluníčko a to ten zelený mech dostal neskutečnou barvu. Dnes je pod mrakem, ale nevadí.


Od sud se vrscíme do Kirkjubaejarklausturu na vodopád Systrafoss, vyběhneme se na něj kouknout i z vrchu. Pak kouknem na "kostelní dlažbu" jde o pole vydlážděné malými šestiuhelníkovými čedičovými dlaždicemi. Vezmeme benzín nakoupíme a vydáváme se znovu do vnitrozemí. Tentokrát severní stezka za horami, aneb cesta F208 přes soutězku Eldgjá do Landmannalaugaru.


Edlgjá je 70km dlouhá soutězka, kterou se my vydáváme ke 3km vzdálenému Ofaerufossu. Vodopádu se dvěma kaskádami, který je symbolem Islandu, akorátže dneska už nemá skalní můstek. Je to opět úchvatná podívaná, cestou potkáváme cedulky na kamenech, které spadly ze skály dolu před necelým měsícem, není to zrovna příjemný pohled nahoru.


Odtud pokračujeme kolem jezera Blautulon, brod jezerem je zavřený, že by pozůstatek nedávného utopení českého tatrabusu? No popravdě, já jsem si oddychla a jezero jsme objeli hezky po cestě. Stejně brodíme snad stokrát, už to ani nepočítáme nicméně já se stále bojím toho, že to autíčko utopíme. To ještě netušíme, že těsně před vjezdem do kempu jsou dva dost hluboké brody. Takže se opět nadechnu a nedýchám, dokud nevyjedem na druhé straně.


Postavíme stan a hned se jdeme zahřát. Tentokráte do potoka :-) míchá se tu teplý a studený tak je třeba si najít to správné místo, tak aby vám nebylo moc horko ani zima. A teplota vody se změní pokud se někdo ve vašem okolí ve vodě pohne, protože se zěmní proudy.

0 komentářů: